Επειδή παρατηρήθηκαν κρούσματα με ψείρες στην τάξη μου θα ήθελα να σας ενημερώσω ώστε ΟΛΑ τα παιδιά προληπτικά να κάνουν θεραπεία για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.Σας παραθέτω και ένα άρθρο που διάβασα πολύ ενδιαφέρον στο http://www.mothersblog.gr/mama/ygeia/story/35424/pseires-kai-konides-pos-tha-tis-antimetopisete-apotelesmatika
Ψείρες και κόνιδες: Πώς θα τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά
Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σε πολλά νηπιαγωγεία αυξημένα κρούσματα με ψείρες. Για το λόγο αυτό, οι παιδαγωγοί ζητούν από τους γονείς να ελέγχουν τα κεφαλάκια των παιδιών τους.
Δυστυχώς τις ψείρες δεν είναι εύκολο να τις δούμε, ιδίως εάν είναι «η πρώτη φορά». Αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι κάτι συμβαίνει όταν το παιδί ξύνεται συνεχώς και ήδη είναι ...αργά αφού οι ψείρες έχουν απλωθεί παντού.
Τα πιο πολλά άτομα που προσβάλλονται από ψείρες παραμένουν ασυμπτωματικά. Κνησμός στο τριχωτό, το λαιμό και γύρω από τα αυτιά μπορεί να συμβεί και αποτελεί αντίδραση στο σάλιο της ψείρας το οποίο εισέρχεται μέσα στο δέρμα όταν η ψείρα απομυζά το αίμα.
Τα πιο συνηθισμένα σημεία που πρέπει να ελέγχουμε το παιδί είναι ο αυχένας, οι κρόταφοι και τα αυτιά. Οι ψείρες μέσα στα μαλλιά γίνονται αόρατες (μπορεί να είναι καστανές, καστανόξανθες, γκριζωπές ή μαύρες), ενώ αριθμητικά είναι λίγες. Πιο εύκολα εντοπίζονται οι κόνιδες (δηλαδή τα αυγά τους), που είναι πολυάριθμες, άσπρες και κολλάνε 5-10 χιλιοστά από τη ρίζα της τρίχας.Σύμφωνα με την παιδοδερματολόγο και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Λαμπρινοπούλου , οι κόνιδες ανοίγουν κάθε επτά ημέρες και κάθε έντομο παράγει 100 έως 200 κόνιδες. Γι΄ αυτό, εάν μετά την πρώτη θεραπεία έχουν επιβιώσει κάποιες κόνιδες, πρέπει και αυτές να καταπολεμηθούν ώστε να απαλλαγεί οριστικά από το πρόβλημα το παιδί.
Μερικές μαμάδες που έχουν ζήσει αυτήν τη δυσάρεστη εμπειρία και έχουν γίνει ειδικοί, συνιστούν να χρησιμοποιείται ένα μεταλλικό χτενάκι για να ξετρυπώνονται τα παράσιτα και να ξεκολλούν οι κόνιδες (με τις κοινές χτένες δεν αφαιρούνται οι κόνιδες). Το χτενάκι αυτό διευκολύνει τον έλεγχο του δέρματος και την αφαίρεση των κονίδων. Για να απαλλαγεί το παιδί από τις ψείρες, θα χρειαστεί θεραπεία με ειδικό αντιφθειριακό σαμπουάν που περιέχει πυρεθρίνες ή μαλαθείο. Το παιδί πρέπει να λούζεται με αυτό μία φορά την εβδομάδα, επί 2 έως 3 συνεχόμενες εβδομάδες. Πριν από το λούσιμο πρέπει να γίνει επάλειψη των μαλλιών του παιδιού με ειδική λοσιόν που περιέχει τις ίδιες ουσίες.
Για να μην ξανακολλήσει το παιδί ψείρες στο σχολείο, είναι απαραίτητη μια προληπτική αγωγή που γίνεται με ειδικά φυτικά σαμπουάν, τα οποία έχουν την ιδιότητα να απωθούν τις ψείρες. Εάν συνεχίζεται στο σχολείο η επιδημία, εκτός από τη χρήση του φυτικού σαμπουάν, πρέπει επίσης να ελέγχετε τακτικά το κεφάλι του παιδιού σας.
Τρόποι απομάκρυνσης της ψείρας
Ένα μαλακτικό μαλλιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ύγρανση των μαλλιών πριν ακολουθήσετε την εξής διαδικασία:
• Χτενίστε τα μαλλιά αρχικά με μια κανονική βούρτσα για να ξεμπερδέψετε τα μαλλιά του παιδιού.
• Τοποθετήστε το χτενάκι στην κορυφή του κεφαλιού και χτενίστε επιμελώς από τις ρίζες έως τις άκρες των μαλλιών. Εξετάστε προσεκτικά τη χτένα για ψείρες ή κόνιδες μετά από κάθε χτένισμα.
• Χτενίστε κατ’αυτόν τον τρόπο όλο το κεφάλι τουλάχιστον 2 φορές.
Προσοχή: Στο μεσοδιάστημα θεραπείας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαμπουάν με conditioners και δεν πρέπει να γίνεται στέγνωμα των μαλλιών με σεσουάρ. Το ξύδι, τα conditioners και ο ζεστός αέρας αδρανοποιούν το αντιφθειρικό που έχει παραμείνει στην τρίχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου