Translate

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Η Ευζωνική στολή-επίσκεψη 3ου Δημοτικού σχολείου Πύργου

«Η Ευζωνική στολή και η εξέλιξη της φουστανέλας από την επανάσταση έως και σήμερα»

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 23, 2019 08:15 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Άννα Αγγελίδου
«Η Ευζωνική στολή και η εξέλιξη της φουστανέλας από την επανάσταση έως και σήμερα»
 Μία ξεχωριστή έκθεση η οποία θα περιλαμβάνει σαράντα πίνακες που απεικονίζουν την εξέλιξη της Ευζωνικής στολής θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο Ξυστρή από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου. Χθες στον χώρο βρέθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Νίκος Χιώνης συνοδευόμενος από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλη Καψή.
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου ως τις 5 Μαρτίου με θέμα την «Ευζωνική στολή και την εξέλιξη της φουστανέλας από την επανάσταση έως και σήμερα». Η έκθεση αυτή προβάλει ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της νέας ελληνικής ιστορίας και ειδικότερα το σύμβολο της Ελληνικής περηφάνιας. Η έκθεση είναι πολύ σημαντική καθώς έρχεται να δείξει τις δυνατότητες του χώρου και ειδικά του θεματικού πάρκου Ξυστρή. Θα αποτελέσει την αφετηρία και άλλων δράσεων που θα γίνουν στο χώρο. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Καψή σαν επιμελητή της έκθεσης για την άψογη συνεργασία που έχουμε και την επιτυχία που σίγουρα θα έχουμε» υπογράμμισε ο Ν. Χιώνης.
Από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Καψής σημείωσε: «Ήδη έχουμε ξεκινήσει προετοιμασίες για την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9:30 το πρωί έως τις 1:30 μετά το μεσημέρι και από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ. Αρκετά σχολεία του Νομού μας έχουν ενημερωθεί και έχουν κλείσει επίσκεψη σε οργανωμένες ώρες και αναμένουμε και τα απογεύματα τον κόσμο από όλο το Νομό σε αυτή τη πολύ σημαντική έκθεση,  η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, τον δήμο Πύργου την ΔΗΚΕΠ και το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας. Στο Φεστιβάλ είμαστε υπέρ των μεγάλων συνεργασιών που αναδεικνύουν την εξωστρέφεια, πάντα για το καλό όλων των κατοίκων και πόσο θα θέλαμε να  προβάλουμε ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η έκθεση περιλαμβάνει 40 πίνακες που απεικονίζουν την εξέλιξη της Ευζωνικής στολής που έχει συνδυαστεί σε όλα μεγάλα γεγονότα και τις μάχες που έδωσε η χώρα μας στην νεότερη ιστορία από το 1821 έως και σήμερα. Θέλω να καλέσω κι εγώ τον κόσμο να έρθει σε αυτή τη πολύ σημαντική έκθεση και να πούμε ότι η είσοδος είναι δωρεάν».  
Πηγή https://www.protinews.gr/blog/i-eyzoniki-stoli-kai-i-exelixi-tis-foystanelas-apo-tin-epanastasi-eos-kai-simera
Σήμερα το σχολείο μας επισκέφθηκε την έκθεση της Ευζωνικής στολής στο θεματικό πάρκο 'Ξυστρή".Τα παιδιά παρακολούθησαν ζωντανά το ντύσιμο ενός εύζωνα και έμαθαν πληροφορίες για το κάθε κομμάτι της στολής τους και τι αυτό συμβολίζει.Εκτός από την φουστανέλα που έχει 400 δίπλες ,όσα και τα χρόνια σκλαβιάς των Ελλήνων, τα υπόλοιπα μέρη είναι 
  • Το φάριο (ή φάρεο). Είναι το καπέλο του εύζωνα. Το φάριο έχει κόκκινο χρώμα και είναι κατασκευασμένο από τσόχα. Στη θέση του μετώπου φέρει το ελληνικό εθνόσημο. Χαρακτηριστικό κομμάτι του φάριου αποτελεί η μακριά μαύρη φούντα, κατασκευασμένη από μετάξι. Το σχήμα της θεωρείται πως συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση. Παρομοιάζεται με το τουρκικό φέσι, αν και για ευνόητους λόγους η ελληνική πλευρά αποφεύγει το συσχετισμό.
  • Το πουκάμισο. Είναι λευκού χρώματος και έχει χαρακτηριστικά μεγάλο άνοιγμα μανικιών. Το λευκό χρώμα, το οποίο κυριαρχεί σε ολόκληρη την ευζωνική στολή, θεωρείται πως συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων.
  • Η φέρμελη. Είναι το γιλέκο του εύζωνα. Αποτελεί το δυσκολότερο, όσον αφορά την κατασκευή του, κομμάτι της ευζωνικής στολής. Διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά Χ και Ο, τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός και ορθόδοξος.
Παράταξη ευζώνων: Διακρίνονται η φουστανέλα, οι ευζωνικές κάλτσες, οι καλτσοδέτες και τα τσαρούχια
Εύζωνος με καλοκαιρινή κάπα (ντουλαμά)
  • Οι κάλτσες. Είναι λευκές και κατασκευασμένες από μαλλί. Κάθε εύζωνας φέρει από δύο κάλτσες σε κάθε πόδι. Οι κάλτσες στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, κάτω από τη φουστανέλα, με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης που ονόμάζεται ανάσπαστος.
  • Οι καλτσοδέτες. Είναι μαύρου χρώματος και κατασκευασμένες από μετάξι.
  • Τα τσαρούχια. Είναι τα υποδήματα του εύζωνα. Είναι κόκκινου χρώματος και κατασκευασμένα από δέρμα. Στη σόλα κάθε τσαρουχιού βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 καρφιά (προκαδούρες), τα οποία είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία κιλά. Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία «σώμα με σώμα» μάχη. Άλλη άποψη είναι ότι οι φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα.
  • Οι δερμάτινες φυσιγγιοθήκες.
Η ευζωνική στολή που περιγράφεται παραπάνω αποτελεί την επίσημη εκδοχή. Οι εύζωνοι που φυλάσσουν το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη φέρουν αυτή τη στόλη μόνο τις Κυριακές ή κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών. Τις υπόλοιπες μέρες φέρουν την καθημερινήευζωνική ενδυμασία. Σε αυτήν το λευκό πουκάμισο, η φέρμελη και η φουστανέλα αντικαθίστανται από τον ντουλαμά, τη χαρακτηριστική στολή των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα, βασισμένη στην παραδοσιακή ενδυμασία του χωριού Άλωνα Φλώρινας. Ο χειμερινός ντουλαμάς είναι σκούρου μπλε χρώματος, ενώ ο θερινός ανοικτού καφέ. Σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Προεδρικής Φρουράς ορισμένοι εύζωνοι φέρουν τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης και του Πόντου, ως αναγνώριση της συμβολής αυτών των περιοχών στους εθνικούς αγώνες
πηγή https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%8D%CE%B6%CF%89%CE%BD%CE%B5%CF%82









Δόθηκαν στα παιδιά οι απαραίτητες πληροφορίες για το σώμα των ευζώνων και απάντησαν στις απορίες μικρών και μεγάλων.





Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στην έκθεση του Ιωάννη Μυλωνά που παρουσίαζε την ιστορική διαδρομή της στολής μέσα από 40 έργα του.
Τέλος φωτογραφηθήκαμε με τους εύζωνες και φύγαμε γεμάτοι υπερηφάνεια για τους επίλεκτους του ελληνικού μας στρατού!!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου