Translate

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Προσθέσεις με υπέρβαση της δεκάδας

Ένα από  τα σημαντικότερα κεφάλαια των μαθηματικών είναι αυτό που μας δείχνει  τον τρόπο της υπέρβασης της δεκάδας. Ο αρχικός μας στόχος είναι να συμπληρώσουμε τον μεγαλύτερο από τους δύο προσθετέους ώστε να πατήσουμε στη δεκάδα.Για τον λόγο αυτό παίρνουμε από τον μικρότερο προσθετέο τόσα όσα χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στο 10 και έπειτα βάζουμε τα υπόλοιπα.
  
Ένα σχέδιο που μας βοηθάει να κατανοήσουμε με απλό τρόπο αυτά που είπαμε είναι να φτιάξουμε 2 ορθογώνια που είναι χωρισμένα σε 10 κουτάκια.Στο πρώτο ορθογώνιο φτιάχνουμε τόσες μπαλίτσες όσες μας λέει ο μεγαλύτερος προσθετέος.Με άλλο χρώμα συνεχίζουμε να φτιάχνουμε μπαλίτσες στο πρώτο ορθογώνιο ώστε να συμπληρώσουμε 10 και με αυτό τον τρόπο "πατάμε"στην δεκάδα.Συνεχίζουμε στο δεύτερο ορθογώνιο και έτσι βρίσκουμε το άθροισμα.Μια εικόνα όμως αξίζει όσο χίλιες λέξεις γι αυτό δείτε το σχέδιο που έχω φτιάξει και θα μοιράσω αύριο σε όλα τα παιδιά.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας δείξω την κατασκευή της Εύης και του Δημήτρη για την Πρωτομαγιά.Εμείς δυστυχώς δεν προλάβαμε να φωτογραφήσουμε τα στεφάνια που φτιάξαμε αλλά σας  λέω έγιναν υπέροχα!!!

2 σχόλια: