Translate

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το ατίθασο παιδί

Αγαπητέ Γονέα: Ας μιλήσουμε για Εκείνο το Παιδί...

Αγαπητέ Γονέα: Ας μιλήσουμε για Εκείνο το Παιδί...
Ας μιλήσουμε για Εκείνο το Παιδί.
-        Η Amy Murray είναι διευθύντρια στο Calgary French & International School στον Καναδά. Αποφάσισε να γράψει στην σελίδα της Miss Night’s Marbles ένα ανοικτό γράμμα που απευθύνεται σε όλους τους γονείς που ανησυχούν για όλα εκείνα τα ιδιαίτερα, μοναδικά, δύσκολα, εκνευριστικά παιδιά που βρίσκονται στις τάξεις όλου του κόσμου και θεωρούνται επικίνδυνη επιρροή για τα άλλα, τα «φυσιολογικά» παιδιά. Η «The Washington Post» αναδημοσιεύει κι εμείς μεταφράζουμε.

Αγαπητέ Γονέα:
Το ξέρω. Ανησυχείς. Κάθε ημέρα το παιδί σου γυρνάει σπίτι και έχει να σου πει μια ιστορία που αφορά Εκείνο το Παιδί. Αυτό που πάντα χτυπάει, σπρώχνει, τσιμπάει, γδέρνει, ίσως και να δαγκώνει τα άλλα παιδιά. Αυτό που πάντα πρέπει να κρατάει το χέρι μου στον διάδρομο. Αυτό που έχει μια ειδική θέση στο χαλί, και κάποιες φορές κάθεται στην καρέκλα, αντί να κάθεται στο πάτωμα, όπως τα υπόλοιπα. Αυτό που έπρεπε να σταματήσει να παίζει με τα τουβλάκια, γιατί τα τουβλάκια δεν είναι για πέταμα. Αυτό που σκαρφάλωνε στον φράκτη του σχολείου, την ίδια ώρα που του έλεγα να μην το κάνει. Αυτό που έχυσε το γάλα του διπλανού του σε μια έκρηξη θυμού. Επίτηδες. Την ώρα που το παρακολουθούσα να το κάνει. Και μετά, όταν του ζήτησα να καθαρίσει, ξόδεψε όλο το χαρτί υγείας. Επίτηδες. Την ώρα που το έβλεπα. Αυτό που χρησιμοποίησε την λέξη από Γ, κατά την διάρκεια της γυμναστικής.
Ανησυχείς ότι Εκείνο το Παιδί μειώνει την διδακτική εμπειρία του παιδιού σου. Ανησυχείς ότι  κλέβει πολύ από τον χρόνο και την ενέργεια μου και ότι το δικό σου το παιδί δεν θα έχει ίση μεταχείριση. Ανησυχείς ότι κάποια ημέρα θα πληγώσει πραγματικά κάποιο άλλο παιδάκι. Και ανησυχείς ότι αυτό το άλλο παιδάκι μπορεί να είναι το δικό σου. Ανησυχείς ότι και το δικό σου το παιδί θα αρχίσει να χρησιμοποιεί την επιθετικότητα, για να πετύχει αυτό που θέλει. Ανησυχείς ότι το παιδί σου θα αποτύχει στο σχολείο γιατί μπορεί να μην προσέξω ότι δυσκολεύεται να κρατήσει το μολύβι. Το ξέρω.
Το παιδί σου αυτή τη χρονιά, σε αυτήν την τάξη, σε αυτήν την ηλικία, δεν είναι Εκείνο το Παιδί. Το παιδί σου δεν είναι τέλειο, αλλά γενικά ακολουθεί τους κανόνες. Είναι ικανό να μοιράζεται τα παιχνίδια ειρηνικά. Δεν πετάει έπιπλα. Σηκώνει το χέρι του, για να μιλήσει. Δουλεύει όταν είναι η ώρα για δουλειά, και παίζει όταν είναι η ώρα για παιχνίδι. Μπορεί να το εμπιστευτώ να πάει και να γυρίσει από την τουαλέτα απευθείας, χωρίς κόλπα. Πιστεύει ότι η λέξη που αρχίζει από Γ είναι το γελοίος και από Σ, η σαβούρα. Το ξέρω.

Το ξέρω και ανησυχώ κι εγώ.
Βλέπεις, ανησυχώ συνέχεια. Για όλα τους. Ανησυχώ για το πώς πιάνει το μολύβι το δικό σου παιδί, για το πώς αρθρώνει κάποιο άλλο και για εκείνο το μικρούλι που είναι ντροπαλό και για το άλλο που έρχεται πάντα με το ταπεράκι του άδειο από φαΐ. Ανησυχώ ότι το παλτό του Γκάβιν δεν είναι αρκετά ζεστό, και ότι ο μπαμπάς της Ταλίθα θα της φωνάξει, επειδή γράφει το Β ανάποδα. Οι περισσότερες ώρες στο αυτοκίνητο, μα και στο ντους μου είναι πλημμυρισμένες από ανησυχία.
Αλλά ξέρω ότι θέλεις να μιλήσεις για Εκείνο το Παιδί. Το Β της Ταλίθα άλλωστε, δεν είναι αυτό που θα μαυρίσει το μάτι του παιδιού σου.

Κι εγώ θέλω να μιλήσουμε για Εκείνο το Παιδί, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά που δεν μπορώ να σου πω.
Δεν μπορώ να σου πω ότι υιοθετήθηκε από το ορφανοτροφείο όταν ήταν μόλις 18 μηνών.
Δεν μπορώ να σου πω ότι ακολουθεί στοχευμένη δίαιτα για πιθανή τροφική αλλεργία και γι’ αυτό πεινάει συνέχεια. ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
Δεν μπορώ να σου ότι οι γονείς του περνούν ένα τραγικό διαζύγιο και ότι το παιδί μένει με τη γιαγιά του.
Δεν μπορώ να σου πω ότι έχω αρχίσει να ανησυχώ ότι η γιαγιά μάλλον πίνει…
Δεν μπορώ να σου πω ότι του φέρνουν ταραχή τα φάρμακα που παίρνει για το άσθμα.
Δεν μπορώ να σου πω ότι η μητέρα του είναι μονογονέας και ότι το παιδί βρίσκεται στο σχολείο από την στιγμή που ανοίγει ο παιδικός σταθμός, μέχρι και μετά το κλείσιμο και ότι η διαδρομή με το αυτοκίνητο, από το σχολείο στο σπίτι, είναι 40 λεπτά και ότι το παιδί, τελικά, κοιμάται πολύ λιγότερο και από έναν ενήλικα.
Δεν μπορώ να σου πω ότι ζει την ενδοοικογενειακή βία.

Εντάξει, θα μου πεις. Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορώ να μοιράζομαι προσωπικά δεδομένα. Απλά θέλεις να ξέρεις τί κάνω για την συμπεριφορά Εκείνου του Παιδιού.
Θα ήθελα πραγματικά να σου πω. Αλλά δεν μπορώ.
Δεν μπορώ να σου πω ότι κάνει λογοθεραπεία και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθυστέρησης λόγου. Ότι ο θεραπευτής πιστεύει ότι η επιθετικότητά του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αδυναμία του να επικοινωνήσει.
Δεν μπορώ να σου πω ότι συναντιέμαι κάθε εβδομάδα με τους γονείς του και ότι σε αυτές τις συναντήσεις κλαίνε συνήθως και οι δυο τους.
Δεν μπορώ να σου πω ότι εγώ και το παιδί έχουμε δημιουργήσει μια μυστική χειραψία, για να μπορεί να μου πει ότι θέλει να μείνει μόνο του για λίγο.
Δεν μπορώ να σου πω ότι περνάει το διάλειμμα στην αγκαλιά μου γιατί: «Νιώθω καλύτερα όταν ακούω την καρδιά σου κυρία.».
Δεν μπορώ να σου πω ότι παρακολουθώ προσεκτικά όλα τα περιστατικά επιθετικότητάς του εδώ και 3 μήνες και ότι από 5 περιστατικά την ημέρα, έχουν μειωθεί σε 5 την εβδομάδα.
Δεν μπορώ να σου πω ότι η γραμματέας του σχολείου έχει συμφωνήσει να μου επιτρέπει να το στέλνω στο γραφείο της, για να την «βοηθήσει», όποτε αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζεται μια αλλαγή σκηνικού.
Δεν μπορώ να σου πω ότι στις συνεδριάσεις, έχω σταθεί όρθια με δάκρυα στα μάτια κι έχω ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ τους συναδέλφους να το προσέχουν λίγο παραπάνω, να είναι ευγενικοί μαζί του, όταν εκνευρίζονται γιατί ΠΑΛΙ χτύπησε κάποιον, μπροστά τους.

Το θέμα είναι, ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που δεν μπορώ να σου για Εκείνο το Παιδί. Ούτε καν τα καλά.
Δεν μπορώ να σου πω ότι η δουλειά του στην τάξη είναι να ποτίζει τα φυτά, κι ότι είχε κλάψει με την καρδιά του όταν ένα από τα φυτά μαράθηκε κατά την διάρκεια των χειμερινών διακοπών.
Δεν μπορώ να σου πω ότι φιλάει την μικρή του αδελφούλα κάθε πρωί και της ψιθυρίζει «You are my sunshine» πριν η μαμά σπρώξει το καρότσι της μακριά.
Δεν μπορώ να σου πω ότι γνωρίζει περισσότερα για τις καταιγίδες από έναν μετεωρολόγο.
Δεν μπορώ να σου πω ότι συχνά, την ώρα του διαλείμματος, ζητάει να βοηθήσει με το ξύσιμο των μολυβιών.
Δεν μπορώ να σου πω ότι χαϊδεύει τα μαλλιά της καλύτερής της φίλης, την ώρα της ξεκούρασης.
Δεν μπορώ να σου ότι, όταν ένας συμμαθητής του κλαίει, τρέχει να του δώσει το αγαπημένο του παιχνίδι.

Το θέμα είναι, αγαπητέ γονέα, ότι μπορώ να σου μιλήσω μόνο για το δικό σου παιδί. Και μπορώ να σου πω τα έξης:
Αν, οποιαδήποτε στιγμή, το παιδί σου ή κάποιο από τα παιδιά σου, γίνει Εκείνο το Παιδί…
Δεν θα συζητήσω τα οικογενειακά σας ζητήματα με άλλους γονείς μέσα στην τάξη.
Θα επικοινωνώ μαζί σας συχνά, ξεκάθαρα και ευγενικά
Θα σιγουρεύομαι ότι υπάρχουν χαρτομάντιλα σε κάθε συνάντησή μας, και αν μου επιτρέψεις, θα σου κρατώ το χέρι, όταν κλαις.
Θα μεσολαβώ για το παιδί και την οικογένεια σου, έτσι ώστε να έχει την καλύτερη βοήθεια από ειδικούς και θα συνεργάζομαι με αυτούς του επαγγελματίες στο έπακρο.
Θα φροντίζω το παιδί σου να παίρνει παραπάνω αγάπη και φροντίδα, την ώρα που το χρειάζεται περισσότερο.
Θα είμαι η φωνή του παιδιού σου στην κοινωνία του σχολείου μας.
Θα συνεχίσω, ό,τι και να γίνει, να ψάχνω και να ανακαλύπτω όλα τα καλά, σημαντικά και υπέροχα που είναι το παιδί σου.
Θα τα υπενθυμίζω και σε αυτό και σε εσένα, ξανά και ξανά.

Κι όταν θα έρθει σε έμενα κάποιος άλλος γονιός που θα ανησυχεί για την συμπεριφορά του δικού ΣΟΥ παιδιού…
Θα του πω όλα αυτά που είπα και σε εσένα, ξανά.
Με τόση πολλή αγάπη,
Η κυρία.

Μετάφραση - Επιμέλεια: Γεωργία Γεωργιάδου


Ένα υπέροχο γράμμα που βρήκα στο  Mama:s    Word   και περιγράφει ότι πριν κατηγορήσουμε ένα παιδί και το στοχοποιήσουμε ας βάλουμε το δικό μας στη θέση του και ας σκεφτούμε πώς θα θέλαμε να του συμπεριφέρονται.Ένας δάσκαλος γνωρίζει πολύ περισσότερα που πολλές φορές δεν μπορεί να τα μοιραστεί και με τους άλλους γονείς γι αυτό είναι υπεύθυνος για τη  σωστή λειτουργία της τάξης του.Αυτός θα επιβάλει την ηρεμία  σε κάθε περίσταση και όχι ο γονιός  .Εμπιστευθείτε το δάσκαλο του παιδιού σας  και επικοινωνήστε μαζί του για οποιοδήποτε πρόβλημα  αντιμετωπίσετε όλη την χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου